Suomen ehkä merkittävimmän taidemedian ujoin kirjoittaja paljastaa parhaat tällä hetkellä keksimänsä niksit, näillä neuvoilla sinäkin voit mahdollisesti onnistua! Upeaa, eikö?

 

 pyo%cc%88ra%cc%88lla%cc%88ajo

1. Irrota jalat maasta

Niin että mites tämä homma toimii? Jaa, kirjoittaminen, kaipa se on aika samanlainen prosessi kirjoitti sitä sitten päiväkirjaan, opettajalle tai internettiin. Sen, mitä ei osaa oppii matkan varrella. Älä pelkää polkupyörää. Käyttöliittymä voi olla vähän omituisen tuntuinen ensi alkuun, mutta kun vauhtiin pääsee niin homma lähtee kyllä rullaamaan. Ja onhan niitä apupyöriä. Ja kypäriä. Ja sähkömoottoreita.

 

kro%cc%88llermu%cc%88ller

2. Ole laatikko

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että kirjoittaminen on vaikeaa? Ettei ole mitään sanottavaa? Olet aivan oikeassa, ihan mistä tahansa aiheesta kirjoittaminen on vaikeaa kenelle tahansa. Itse asiassa elämä on vaikeaa. Kyllä näin on, älä usko muuta. Se johtuu pääasiassa siitä, että meille tyrkytetään voimalauseiksi voimattomaksi tekeviä fraaseja, kuten ”carpe diem” ja ”think outside the box”. Kuule, unohda koko laatikko, ehkei sitä ole olemassakaan. Tai ehkä voit keskittyä kertomaan tarinasi nimenomaan laatikon näkökulmasta. Ja kuka senkin on päättänyt, että on olemassa vain yksi ”the box”? Tuonkin kuvan perusteella laatikoita on vaikka kuinka monta ja hetkenä minä hyvänsä ne hyökkäävät pahaa aavistamattomien ihmisten kimppuun. Eikä kukaan muu voi estää niitä kuin sinä!

 

hahmot

3. Mistä tahansa voi hyötyä

Keitä nuo oudot tyypit ovat ja miksi ne tuijottaa? He ovat sinun lukijoitasi. Ja he voivat olla tosi erikoisia tyyppejä, varsinkin kun ovat päätyneet juuri tähän internetin kolkkaan lukemaan sinun juttujasi. Paras silti hymyillä ja olla kohtelias. Ehkä rohkaistut jutustelemaan. Lopulta voit päätyä heidän kanssaan tuonne telttaan kokemaan ties mitä. Ehkä saat siitä materiaalia seuraavaan tekstiisi! (Muista tehdä muistiinpanoja.)

 

reputlepa%cc%88a%cc%88muulitpaahtaa

4. Reput lepää, muulit paahtaa

Oletko sinä reppu vai oletko sinä muuli? Niin, tämä visuaalinen metafora on nyt jokseenkin hataralla pohjalla ja joka tapauksessa on aivan turha valita kahden pakollisen roolin väliltä. Tasapaino kovan työskentelyn ja luovan tauon välillä on löydettävä itse, kirjoittamalla ja julkaisemalla itselle sopivaan tahtiin. Mutta oikeastaan tämänkin vinkin pointti oli se, että kuvat havainnollistavat ihmeellisellä tavalla lähes mitä tahansa tekstiä.

 

postiloota

5. Ajat muuttuvat

Yllättikö talvi bloggarin? Semmoista se on joskus, mutta tulee sitä lunta tupaan muillakin. Jatka sitä minkä aloitit. Tai muuta suuntaa. Tai tee edes jotain, kyllä sekin lasketaan. Lopulta siitä on jotain hyötyä. Ehkä.

7 kommenttia artikkeliin ”Viisi vinkkiä ihan mihin tahansa

  1. Luettelot, listat ja ohjeet ovat päässeet suosioon. Ohjeet annetaan usein kymmenen listana. Miksi pysähdymme lukemaan ja noudattamaan juuri niitä?
    Listaus tekee mielestäni tekstistä helposti ymmärrettävän. Rakastan luokitteluja. Luettelointi luo kuvaa asiantuntijasta. Ehkä sekin vaikuttaa.

    Tässä viiden listassa mieleeni juolahti kauan sitten tuntemani ihmisen ilmaisu: ”Elämä on vaikeaa, jos on tyhmä.” Tuo vapauttaa ajattelemaan perinteisesti. Voi kokea elämän haasteena, houkuttelevana ratkaisukeskeisenä. Sitähän kirjoittajakin nostaa hienosti esiin: siirry pois laatikosta.

    Toinen minua hauskuuttanut oli kuva, jossa postilaatikko on lähes kokonaan peittynyt lumen alle. Posti on hukkumassa. Onko se vain Postin tulevaisuuden kuva? Vai kuvastaako se jotain syvempää?
    Ainakin lumen suojassa voi olla täysin rauhassa ulkomaailmalta. Joskus sekin on hyväksi.

    Liked by 1 henkilö

  2. Minuakin miellyttää tuo viimeinen kuva teksteineen. Kaiken kaikkiaan kirjoituksesi sai minut huomaamaan, miten paljon mahdollisuuksia kuvan ja sanan liitto tarjoaa bloggaajalle.

    Tykkää

  3. Ajatuksia herättävä kirjoitus! Tykkäsin vertauskuvista. Pystyn samaistumaan hyvin tekstissä kuvattuihin kirjoittamisen vaikeuksiin.

    Jäin miettimään, että miten samanlainen kirjoittamisprosessi todella on päiväkirjaan, opettajalle tai verkkoon kirjoittaessa. Miten paljon prosessiin vaikuttaa yleisö, jolle kirjoittaja kirjoittaa, tai sen puuttuminen?

    Vinkkilistojen ohjeet aiheuttavat joskus riittämättömyyden tunteita, mutta sinun listasi antoi vapauttavan tunteen. 🙂 Taidanpa kokeilla tuota laatikon näkökulmaa!

    Tykkää

  4. Ihana kirjoitus!

    Tiedän, miten lähden käsittelemään omaa vaikeaa aihettani jos päädyn siitä verkkoon kirjoittamaan -> huumorin avulla. Olet loistava. Kiitos! 😀

    Tykkää

  5. Kiitos kirjoituksestasi! Riemastuin siitä ja erityisesti minua kosketti tuo laatikko-vertaus 🙂 Suunnaton ahdistus iskee toisinaan, kun tuntuu siltä, ettei osaa ottaa huomioon kaikkien toiveita, mielipiteitä ja koko maailmaa käsitellessään blogikirjoituksessaan jotakin aihetta. Miten sitä siis uskaltaa edes kirjoittaa?

    Mutta mitä sitä suotta noin ajattelemaan, olen laatikko, enkä kaikkea huomaa, vaikka kuinka haluaisin!

    Tykkää

  6. Kiitos kaikille kommenteistanne! Hauska huomata, että monet ovat saaneet tekstistä jotain irti. Vaikuttaa myös siltä, että teksti on auennut kaikille hieman eri tavoin, tai ainakin sieltä on osattu poimia juuri omaan tilanteeseen sopivat ”vinkit”. Itse pidän myös listoista, mutta useimmiten apua lupaavat vinkit herättävät enemmän ärtymystä kuin helpotusta. Nyt kun olen itse onnistunut luomaan näin puhuttelevan vinkkilistan, niin tässähän voi alkaa suunnittelemaan uraa self-help-kirjailijana! 😀

    Tykkää

Jätä kommentti